Vad ska man tänka på innan man tecknar upp sig på ett lån?

Vad ska man tänka på innan man tecknar upp sig på ett lån?

Om du är intresserad av att teckna upp dig på ett lån för att finansiera drömbåten till sommarstugan eller för att kunna renovera badrummet så är du långt ifrån ensam. Svenskarna tecknar upp sig på en enorm mängd lån varje år och ett lån kan vara ett kraftig ekonomiskt verktyg att använda sig av.

Samtidigt så är den svenska lånemarknaden en djungel och det är inte särskilt konstigt om man känner sig förvirrad kring hur vissa saker fungerar. Samtidigt så kan det vara svårt att hitta information och tips kring hur man ska tänka utan att behöva vada igenom finansiell jargong. Målet med den här texten är därför att ge dig som läsare några korta men matnyttiga tips kring vad man bör tänka på om man går i lånetankar.

Behöver du eller ni låna pengar?

Oavsett om du redan vet svaret på detta så är det mycket klokt att först och främst sätta sig ner för att räkna igenom vad lånet kommer att kosta, samt vad du eller ni har för målsättning med lånet. En gyllene regel inom privatekonomi är att man aldrig bör låna till resor eller för att konsumera. Då är det istället bättre att göra sitt bästa för att spara ihop till det som man vill köpa.

Ett lån ska istället i första han användas för att finansiera saker som är värdeskapande, eller som större köp som annars hade varit omöjligt. Att köpa renovera sitt badrum eller köpa en bil för att kunna pendla till arbetet är båda två exempel på lån som kan vara bra att teckna upp sig på, så länge ens privatekonomi kan hantera avbetalningarna.

Ska man vända sig till en bank eller ett låneföretag?

Idag så är det inte bara banker som erbjuder lån utan man kan även låna genom brixo.se eller andra liknande låneföretag. Många väljer dock fortfarande att vända sig till sin egen bank eftersom att relationen som finns sedan tidigare ofta gör att låntagaren i fråga känner sig tryggare i att teckna upp sig på ett lån.

Att vända sig till en fristående långivare kan dock ha en del fördelar. Vissa långivare erbjuder ibland lägre ränta eller lån utan kreditupplysning till sina kunder. På grund utav att det finns så många låneföretag att välja bland så är det viktigt att göra en lånejämförelse. Detta är ofta inte nödvändigt på mindre lån, men för större privatlån är det jätteviktigt.

Se till att ta din tid med att göra efterforskningar

Det är aldrig en bra ide att kasta sig in i tecknandet av ett lån. Även om det idag är väldigt enkelt att teckna upp sig på lån och få pengarna utbetalda snabbt så är det alltid klokt att ta ett steg tillbaka och verkligen tänka efter kring vad man gör. En bra regel är att vänta några dagar efter du har fått ideen för att skriva på någonting eller teckna upp dig på ett lån. På så sätt får du tid att se efter vilka erbjudanden som finns samt att sätta ihop din budget för avbetalningarna.

Comments Off

You may also Like

×