Hur fungerar ett betalkort?

Hur fungerar ett betalkort?

Något som försvinner allt mer, det är kontanter. Istället är det främst bankkort, kreditkort och betalkort som används. Men, vad är det för skillnader mellan dessa olika kort? Många gånger kan det vara lätt att blanda ihop dem. Alla tre varianter är en form av kontokort. Men enkelt förklarat är ett bankkort det kort som är kopplat till ditt eget konto och du handlar för dina egna pengar. Ett kreditkort är ett kort med en viss summa kredit, där du kan delbetala köpen. Ett betalkort är nästan som ett kreditkort, då du har en viss kredit, men det finns inga möjligheter till att delbetala köpet. Det blir mer av ett korttidslån.

Olika typer av kontokort

Man kan säga att kontokort är ett samlingsnamn för alla typer av kort som man kan betala med. Så bankkort, kreditkort och betalkort är alla tre ett kontokort. De allra flesta av oss har ett bankkort. Det är alltid kopplat till ett bankkonto i den bank man är kund hos. När du betalar med det kortet, så dras pengarna direkt från ditt eget konto. Du kan alltså bara handla för de pengar du redan har.

När det gäller kreditkort, så registreras alla köp du gör och så kommer dessa sedan på en samlingsfaktura i slutet av månaden. När du får fakturan kan du välja att betala tillbaka hela summan du använt, eller att dela upp fakturan. Du kan välja att betala allt inom den räntefria perioden och slippa att betala ränta. Delbetalning däremot blir det alltid ränta på, som ska betalas in utöver den kredit du använt.

När det kommer till betalkort så kan man säga att det är som en slags kombination av ett bankkort och ett kreditkort. Ditt betalkort kan vara specifikt hos ett enda företag, som en bensinmack, men det är allt vanligare att det går använda ett betalkort hos flera olika företag. Även med detta kort samlas alla köp på en faktura, som du får i slutet av månaden. Men, du måste betala hela summan på fakturan direkt, den går inte att dela upp!

För vem passar ett betalkort?

Ett betalkort har ofta en hög kreditlimit, men det är viktigt att komma ihåg att du alltid måste betala tillbaka det du använt, redan i slutet av månaden. Betalkort passar dig som inte vill ha delbetalning så väl som det är vanligt att företagare har detta kort att betala med. Det för att de ska kunna göra stora köp som samlas på en enda faktura, för att få bra överblick på det hela. Det för att ha bra koll på det ekonomiska.

Fördelar med betalkort

Betalkort har en del fördelar, om man jämför det mot ett vanligt bankkort. Det har till exempelvis en kreditgräns som gör att du alltid kan betala det du köper, utan att bekymra dig om det finns pengar på banken. Det går även ofta att samla poäng eller få cashback med ett betalkort, som kan ge dig olika förmåner. En del betalkort har även ett visst antal räntefria dagar, även om du inte kan delbetala. En annan fördel med betalkort är att du får allt du handlat, samlat på en enda faktura. Det ger dig en bra ekonomisk överblick. Sedan är det även så att vissa av korten ger rabatter och erbjudanden.

Välja betalkort eller kreditkort?

Om du funderar på ifall du ska välja ett betalkort eller ett kreditkort, så är det upp till dig vad som passar bäst. Den största fördelen med ett betalkort är att du ofta har en rätt så hög kreditlimit att handla för. Men, du måste alltid betala tillbaka samma summa i slutet av månaden. Så det gäller att du har ekonomin för det. Fördelen med ett kreditkort är ju att du kan välja att delbetala dina köp. Men ofta har kreditkort mycket lägre summa i kredit. Så du bör välja efter vad som passar dig och din ekonomi helt enkelt.

Comments Off
×