Tips om du drabbats av ont i nacken – besök en naprapat i Täby

Tips om du drabbats av ont i nacken – besök en naprapat i Täby

Ont i nacken kan bero på att du drabbats av nackspärr, eller akut torticollis som det även heter. Detta kan komma helt plötsligt och du får då kramp i nackmusklerna, det gör ont samt att nacken kan kännas stel. Detta kan gå över, men ibland kan det vara värt att besöka en naprapat Täby för att få rätt behandling.

Nackspärr är något som kan uppstå i vardagen, i de mest alldagliga situationerna, helt utan förvarning. Det kan bero på saker som att du har en dålig sovställning eller en dålig arbetsställning. Det kan även bero på att du har haft en långvarig ensidig belastning eller att du har gjort en hastig rörelse av något slag. Om det blir en låsning i nackens facettleder så är det nästan ett måste att få hjälp av en naprapat i Täby.

Tips vad du kan göra mot nackspärr

Det finns en del bra tips på vad du kan göra själv om du har drabbats av nackspärr. Värme är oftast något som kan lindra det hela. Du kan då värma en vetekudde och lägga på nacken. Eller så virar du en halsduk kring din hals eller så använder du dig av en värmedyna. En varm dusch eller ett hett bad kan även det lindra.

En annan sak som är bra att göra, det är att se till så att du rör på dig. Då ökar din blodcirkulation som i sin tur leder till att påverka kroppens egen läkning.

Ett annat tips är att använda dig av en nackkrage, som ger både stöd och minskad smärta. Det kan även hjälpa med receptfria läkemedel.

Förebygg att få nackspärr

Det kan även vara bra att förebygga att få nackspärr. Bland annat kan det vara bra att se över vad för slags arbetsställning du har. Du som sitter mycket bör se till att ha en ergonomisk ställning. Det är då en rak rygg och att underarmarna vilar på armstöd eller bord. Se även över hur du sover. Det kan vara bra att ha en kudde som stödjer din nacke på ett bra sätt.

Att träna och motionera regelbundet är även det bra, även för annat än bara att förebygga nackspärr.

Hur får du bort nackspärr?

Nackspärr är något som många gånger går över helt av sig själv. Det som de flesta är ute efter, det är att lindra smärtan man fått. Är det en akut nackspärr, så kan det lindas med kylbehandling som även dämpar inflammationen i leder och muskler.

Se till så att du rör på dig som du brukar, men utan att det gör ont i nacken. Undvik sängläge och undvik att böja huvudet framåt. I det akuta skedet kan det vara bra att avlasta nacken med en nackkrage.

I de flesta fall går som sagt smärtan över av sig själv. Dock kan det i vissa lägen vara ett måste att uppsöka en naprapat för att få behandling. Du kan då få behandling som kombinerar mobilisering, massage och neuromuskulär behandling. En naprapat kan även hjälpa dig med att förebygga besvär med nacken.

Comments Off