Proffskocken – artisteri eller vetenskap?

Proffskocken – artisteri eller vetenskap?

Alla har väl sett de professionella TV-kockarna i aktion. Var och en med sin egen stil, (utstuderad och noga uttänkt) och sitt eget personliga varumärke , det spelar ingen roll om det är en man eller en kvinna, de flesta har under en längre tid jobbat fram sitt egna personliga tilltal till TV-tittaren och nätsurfaren.

Två olika stilar

Man kan lätt urskilja två kategorier av kockar – om vi nu uppehåller oss bland dem som lyckats väl inom restaurang- eller i mediebranschen – de exakta och de medvetet nonchalanta.

Vi möter den ordentliga, exakta och lätt ”vetenskapliga” kocken – den som konservativt envisas med att tycka att det är en avsevärd skillnad mellan ett kryddmått och en matsked chilipeppar…

Sedan har vi den charmiga slarvern som nonchalant mortlar till en näve oregano i handen han just kliat sig bakom örat med och sedan slänger kryddorna i pastasåsen så de landar med ett hörbart plask. Yviga gester och spontant spillande i grytan från soyaflaskor och vinägerdito, kulsprutetempo när det skivas morötter farligt nära fingrarna höjer spänningen.

Vilken sort är du?

Hör du till dem som vill bli en sådan artistisk ”chef” som låter känslan och spontaniteten råda under matlagningen så är det ju inga problem – spill på!

Hör du däremot till de tråkmånsar som, utan att skämmas, tycker att det är bra att först hämta in lite kunskaper om vad som är rimligt vad gäller dosering, proportioner och kryddning m.m. innan du börjar briljera och jonglera i köket så finns det två ting du inte ska leva utan: en måttsats och en digital köksvåg.

Som de flesta vuxna redan vet är det svårt att klara sig utan måttsatsen, den som hjälper dig att mäta upp en deciliter, en matsked, en tesked och ett kryddmått.

Hushållsvågen är den andra underbara räddaren i nöden när det jäklars receptet visar sig blanda volym- och viktmått!

Comments Off