Tips för att göra tryck och motiv

Tips för att göra tryck och motiv

Om det är så att du vill kunna göra eget tryck för att ha på kläder, skyltar, dekaler till bilen eller liknande, så kan du satsa på en så kallas skärplotter. Det är ett verktyg eller maskin som har flera användningsområden. Ibland så kallas skärplotter även för folieskärare eller för vinylskärare. Genom att du väljer en skärplotter som har en hög hastighet så kan du snabbt skära ut de motiv du önskar ha. Det finns olika skärbredd att välja mellan. Det gör att det blir en flexibel maskin så att du kan få fram motiv eller tryck av olika storlekar. Det finns även olika skarphet på de knivar som sitter i maskinen. Ju skarpare knivblad, desto effektivare skär den ut. Det går att köpa nya skärblad att byta med. Det finns även andra smarta tillbehör till denna maskin. Bland annat programvara.

Typer av skärplotter

Det finns idag flera typer av skärplotter att välja mellan. Det finns de som passar bra för hobbyverksamhet hemma eller de som passar om man ha ett större tryckeri. När du ska välja vilken skärplotter du ska ha, så bör du utgå från storlek samt volym på det du ska trycka. Är det många motiv samt stora, så är det bra att välja en modell som är lite större och lite snabbare. Är det bara då och då, för enstaka motiv, då räcker det med en mindre modell.

Om du ska trycka större ark, så kan det istället vara bra att satsa på en flatbäddsplotter. Det finns även så rullmatad plotter, som passar bra för textiltryck eller för tryck av dekaler till bilar och båtar. Priset för en skärplotter beror på hur stor den är och hur avancerade funktioner den har. Det går att bara köpa maskinen i sig, eller köpa ett slags paket från företag som säljer dessa, då ingår även programvara med mera.

Comments Off